Keralskie Idli na suhoor :)
Idli jest tradycyjną potrawą na śniadanie w południowych
Indiach. Na Kerali właśnie od idli rozpoczyna się prawie każdy dzień (alhamdulillah). Przygotowanie
składników jest dosyć pracochłonne, ale zrobione w większej ilości bez problemu możemy zamrozić. Doskonale smakuję z sambarem i chutney. Mnie bardzo odpowiada w spolszczonej
wersji z duszonymi pieczarkami :) Ryżowe bułeczki są bardzo zdrowe (robione na
parze) i bezglutenowe. Myślę, że jest to doskonała propozycja na suhoor w zbliżającym się ramadanie (in szaa Allah).
Składniki na Idli
-
1 szklanka soczewicy (dhal)
-
3 szklanki ryżu (Ponny Rice)
-
1 łyżeczka nasion kozieradki
- 2,5 szklanki wody
-
szczypta soli
- łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie
Kila razy płuczemy dhal aż woda będzie czysta, po czym
dodajemy nasiona kozieradki. Zalewamy wszystko szklanką wody i odstawiamy na
minimum 6 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie odlewamy wodę i blędujemy
wszystko na gładką masę. W międzyczasie zalewamy ryż, który również odstawiamy
na około 4 godziny (po tym czasie ląduję w blenderze). Tak przygotowane ciasta mieszamy
razem rękoma i zostawiamy pod przykryciem na dzień (najlepiej półtora) dla
dobrej fermentacji. Ciasto ma przypominać nasze drożdżowe ;) Do naszego
wyrośniętego ciasta dodajemy pół szklanki wody i ostrożnie mieszamy. Następnie
smarujemy olejem kokosowym naszą wkładkę z otworkami do idli (można kupić w
sklepach azjatyckich) i nalewamy do nich ciasto. Wszystko razem wkładamy do
garnka ciśnieniowego i na parze gotujemy 5-10 minut. Idli smakują wybornie
prawie ze wszystkim, u nas najczęściej jemy z chutney :) Chociaż jak już
pisałam z pieczarkowym sosem są bardzo oryginalne :D Bismillah!
Chutney :)
Na suhoor bardzo lubię wszelakie koktajle mleczno - owocowe. W czasie majówki delektowaliśmy podniebienia pierwszymi tego typu smakołykami z lokalnych truskawek :P
Kocham truskawki w każdej formie!
Mama w garach, a dzieci w zamku :D
Cóż czasem nawet w pałacu trudno się zmieścić! :)
Bismillah jakie pysznosci :-) Czy to trzeba miec jakies specialny garnek zeby je zrobic? Gdzie Siostro kupilas takie fajne plastikowe kubki i ten wiosenny talerzyk :-*
OdpowiedzUsuńGarnek albo tylko wkładkę na Idli 😊 Kupić można na ebay/amazon albo w asian sklepach. Plastikowe kubki, buteleczkę ze słomką i talerzyki (zestaw ogrodowy/piknikowy) z myślą o dzieciach kupiłam w Sainsbury's 😉
UsuńUwielbiam Idli <3
OdpowiedzUsuń😋❤️
UsuńZ daleka wygladaja jak nasze kluski slaskie :-D Dla mnie ryz nie ma racji bytu przez uraz przedszkolny w postaci ryzu z owocami :-P
OdpowiedzUsuńHahahaha 🤣 Dla mnie ryż z owocami to smak dzieciństwa. Mam do niego sentyment chociaż teraz nie często gości na naszym stole 😉
OdpowiedzUsuńNawet jeszcze nie mysle o Ramadanie a u Ciebie przygotowania pelna para ;-D Podoba mi sie ze dzieci takie zaangazowane w Ramadan. Chyba tez w tym roku zrobimy jakies dekoracje. Tesciowa bedzie to wakacje od gotowania lol
OdpowiedzUsuńPrzy takiej ilości obowiązków muszę mieć solidny plan na ramadan (in szaa Allah). Dla dzieci branie udziału w ramadanowych przygotowaniach jest ogromną radością i także nauką islamu 😉👍 In szaa Allah fajnie mieć rodzinę w domu na tak wyjątkowy czas ❤️
Usuń