Koreańskie żeberka Galbijjim (갈비찜) na iftarowym stole 🌙✨🌙✨🕌🥓🍛🇰🇷
Kuchnie koreańska lubię, bo je podstawą są zdrowe składniki. Dodatkowo znajdziemy w niej mój ulubiony ryż, mnóstwo warzyw i dobrej jakości mięsa. Większość dań jest niskotłuszczowa i ostra, przez co dobrze wpływa na metabolizm i dietę (szczególnie w ramadanie). Do potraw dodaje się żeń szeń (kocham!), imbir, czosnek oraz dużą ilość papryki (pasty gochujang) i pasty ze sfermentowanej soi - doenjang.
Bardzo podoba mi się również kultura jedzenia w Korei Południowej. Praktykuję się spożywanie posiłków w spokoju, w gronie rodziny, a nie w biegu gdzieś na mieście. Jednym słowem idealna atmosfera na iftar :) Przed gotowaniem Koreańczycy moczą mięso, żeby usunąć z niego krew. Podobno wierzą, że jedzenie krwi jest niezdrowe.
W przygotowaniu żeberek Galbijjim skorzystałam z przepisu Wioli z bloga "Pierogi z Kimchi", który znajdziecie Tu.
Przed gotowaniem zakup potrzebnych produktów w Seoul Plaza :)
<3
Moje ulubione rękawiczki do zmywania naczyń - bardzo się przydadzą w ramadanie :P
Moje zdobycze!
Królowa koreańskiej kuchni pasta Gochujang (고추장)
Składniki
- 1kg wołowych żeberek
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 mniejsze cebule
- 3 małe ziemniaki
- 2 duże marchewki
- 2 małe czerwone papryczki chili
- 2 małe zielone papryczki chili
- 4 łodygi szczypiorku
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki koreańskiego ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżeczki oleju z pachnotki
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka octu jabłkowego, albo białego wina bez %
- 1 łyżka mulyeot albo miodu
W sklepie z halal mięsem można kupić tylko takie długie wołowe żeberka, dlatego musiałam je dodatkowo pociąć na mniejsze części
Kawałek żeberka powinniśmy bez problemu móc chwycić pałeczkami :)
Przygotowanie
Mięso namoczyć w zimniej wodzie przez 30 minut przed gotowaniem. Następnie przygotowujemy sos: sos sojowy mieszamy z posiekaną cebulą, szczypiorkiem, czosnkiem i mulyeot. W woku zagotowujemy wodę. Wkładamy żeberka i gotujemy, aż zacznie się tworzyć piana. Wyłączamy gaz i wylewamy wodę. Dokładnie myjemy mięso i wok. Do czystego woka wkładamy żeberka i zalewamy je naszym sosem. Uzupełniamy wodą na tyle, by ledwie przykrywała mięso. Gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Ziemniaki i marchewkę kroimy w talarki. Po 40 minutach dokładamy do mięsa i gotujemy wszystko razem kolejne 20 minut. Na ostatnie 10 minut dodajemy pokrojony szczypiorek i papryczki chili. Żeberka podajemy z ryżem - najlepiej koreańskim, chociaż ja osobiście wolę z ryżem basmati. Obowiązkowo jako przystawka kimchi :) Smacznego! Bismillah! :)
W oczekiwaniu na iftar...
Żeberka w całej okazałości :)
Nie mogło zabraknąć kimchi :)
Aż mi ślinka pociekła :-D
OdpowiedzUsuńChyba znów je zrobię w tym tygodniu na iftar 😋🍖🍖✨🌙✨🌙
Usuńരുചികരമായതായി തോന്നുന്നു 😋
OdpowiedzUsuńനിങ്ങൾക്ക് ഈ വിഭവം ഉണ്ടാക്കാൻ ശ്രമിക്കാം 😊🍖
Usuńഅതിന്റെ ബീഫ് മീറ്റ്?
OdpowiedzUsuńഅതെ, അതിന്റെ ബീഫ് മീറ്റ് 😋🍖
UsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne! 😋🍖
UsuńMusze się kiedyś wybrać do tego Seoul Plaza inshaAllah
OdpowiedzUsuńŚwietnie zaopatrzony sklep w produkty z Azji 👌🏻
Usuńzeberka do piwa lol
OdpowiedzUsuń🤣🤣🤣
UsuńPoprosze takie na Iftar :-D
OdpowiedzUsuńZapraszam! 😊🍖✨🌙✨🌙
UsuńSkąd ten bialy ramadanowy lampion? Bardzo ładny mashaAllah
OdpowiedzUsuńEbay a sam lampionik z Chin 😄
UsuńCzęsto gotujesz koreańskie potrawy?
OdpowiedzUsuńBardzo lubię koreańską kuchnię więc często mam na stole jej potrawy 😎🇰🇷
UsuńGdzie mozna jeszcze kupic te koreanskie przyprawy i sosy?
OdpowiedzUsuńW azjatyckich marketach i Amazon 😊
UsuńMogę się wprosić na taki iftar hahahaha
OdpowiedzUsuńZapraszam! 😊🍖✨🌙✨🌙
UsuńNamówiłem żonę żeby zrobiła ale z żeberek wieprzowych :-)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że wam smakowały 😊🍖
UsuńPiękne ramadanowe dekoracje jak co roku <3
OdpowiedzUsuńDziękuję! 😊✨🌙✨🌙
UsuńW Ramadanie prawie nie jem mięsa, jakoś nie bardzo mi służy jego jedzenie...
OdpowiedzUsuńU mnie bez mięsa dzień stracony! 🤣
Usuńനിങ്ങൾക്ക് ഇംഗ്ലീഷിൽ ഒരു പാചകക്കുറിപ്പ് ഉണ്ടോ?
OdpowiedzUsuńനിങ്ങളുടെ മെയിൽ നിങ്ങൾ എനിക്ക് നൽകിയാൽ ഞാൻ നിങ്ങൾക്ക് പാചകക്കുറിപ്പ് അയയ്ക്കുന്നു 😊🍖✨🌙✨🌙
Usuń