Keralska Parippuvada :)
Od początku kwietnia każdy wolny weekend poświęcam na ogarnięcie ogrodu i malownie (szopy, płotu, werandy itp.) Przygotowujemy się do otwarcia sezonu ogrodowego pełną parą! (in szaa Allah). Jednak nawet w tak zajętym czasie nie może zabraknąć smakowitych przekąsek. Tęskniąc za latem, zajadamy się keralskimi potrawami. Keralska Parippuvada to chyba najbardziej znany smakołyk z tej części świata. Jeśli zapytam moją teściową: "Co chciałabyś do chai", od razu odpowie: "Parippuvadę". Potrawa zrobiona jest chana dal i bardzo pikantna. Przepis nie jest skomplikowany, ale wymaga czasu przygotowanie chana dal. Parippuvada zdobyła już sobie smakoszy, wśród naszych pakistańskich znajomych (alhamdulillah).
Składniki
- 1 szklanka chana dal
- 1 duża posiekana cebula
- 3 zielone posiekane papryczki chili
- 1 łyżka pasty imbirowej
- 2 czerwone posiekane papryczki chili
- garść liści curry
- 1/4 łyżeczki Asafetida Hing
- szczypta soli do smaku
- olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie
1. Myjemy i namaczamy chana dal przez 3-4 godziny.
2. Przelewamy przez sitko chana dal, żeby nie miał wody.
3. Blendujemy chana dal z cebulą, papryczkami chili i pastą imbirową na gładką masę.
4. Doprawiamy naszą masę solą i Asafetida Hing.
5. Dodajemy posiekane liście curry.
6. Odstawiamy masę do nabrania smaku na 1-2 godziny :)
7. Formujemy kulki wielkości cytryny, które spłaszczamy palcami.
8. Smażymy na rozgrzanym oleju kilka minut do uzyskania brązowego koloru.
9. Bismillah! Smacznego! :)
Zabraliśmy wiosnę do domu :)
Prezes sprawdzał kwiatki organoleptycznie :D
World Autism Awareness Week to dla naszej rodziny bardzo ważny tydzień, w którym nie mogło zabraknąć dobrej kawy i humoru! :)
Drobne zakupy do dalszych prac ogrodowych: metalowa biedronka, proszek odstraszający koty i farba do malowania ścian :)
Kolejna wiosenna odsłona parapetu w kuchni :)
Jadlam kiedys podobne w indyjskiej restauracji ☺️
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakowały! 😋👍🇮🇳🌴
UsuńIndyjska potrawa ale serweta pakistanska z napisami w urdu 🤣
OdpowiedzUsuńNo ba! W końcu mieszkamy w brytyjskim Pakistanie! 😎🇬🇧🇵🇰🇬🇧🇵🇰
UsuńTo zapraszam do prawdziwego Pakistanu 😂
UsuńBardzo chętnie, szczególnie do Karachi 🤩
UsuńTo jakiś specjalny rodzaj wózka dziecięcego?
OdpowiedzUsuńTak - “Maclaren Major Elite Special Needs Buggy” 😊
UsuńPrzydalby mi sie taki dla siostrzenca, ale nie wiem czy w Pakistanie kupie 🙈 Napiszesz cos wiecej o tym wozku?
UsuńHmmm, może w takim razie zrobię recenzję na blogu (in szaa Allah) 😊
UsuńZrobie dla meza bo on Pakistanczyk to ostre bedzie mu smakowac inshaAllah 😋
OdpowiedzUsuńIn szaa Allah! 😘
UsuńZrobilam wczoraj i wszystkim smakowaly 😋
UsuńAlhamdulillah! ❤️
UsuńZnów się będę powtarzać, ale bardzo lubię Twoje wpisy o indyjskiej kuchni ❤️
OdpowiedzUsuńDziękuję! 😘
UsuńBardzo lubie soczewice to zrobie ☺️
OdpowiedzUsuńPolecam! 😘
UsuńA jak smakuja w wersji nie na ostro?
OdpowiedzUsuńMyślę, że soczewica bez chili może już tak dobrze nie smakować 😉
Usuń