Iftar w keralskim stylu :)
Keralska kuchnia jest wręcz idealna po 18 godzinnym dniu
postu. Większość potraw jest lekkich i bezglutenowych, co nie powoduję sensacji
żołądkowych (alhamdulillah).
Dominujące składniki to ryż, banany, kokos i aromatyczne przyprawy. Z tych
względów w czasie ramadanu nie mogło zabraknąć iftaru w takim stylu :) Nasz indyjski iftar z 2015 roku zobaczcie Tu.
Nie udało mi się zakupić liści bananowca. Zadowoliłam się huge green leaf zwanych po karelsku "vellilla"
Ela
Ada to tradycyjny
przysmak w południowych Indiach. Głównymi jego składnikami jest ryż, brązowy i
kokosowy cukier oraz liście bananowca. Cukier jest warstwowo rozkładany z pastą
ryżowa, a następnie zawijany w bananowe liście i gotowany na parze. Jeśli wolimy
możemy użyć mąki pszennej, chociaż osobiście zdecydowanie wolę ryżową.
Doskonale smakuję z keralską czarną herbatą.
Ela Ada albo Vazhayila Ada
Składniki
-
1 szklanka mąki ryżowej
-
odrobina gorącej wody
- ¼
łyżeczki kardamonu
-
odrobina soli do smaku
-
3-4 liście bananów (w moim przypadku vellilla)
Na
farsz
-
1 szklanka wiórków kokosowych
- ½
szklanki brązowego cukru
- ½
szklanki cukru kokosowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
Ela Ada :)
Przygotowanie
Na początek myjemy liście w ciepłej wodzie, dzielimy na
małe kawałki i smarujemy olejem kokosowym. Następnie mieszamy mąkę kokosową,
kardamon z cukrem kokosowym i brązowym dodając odrobinę wody. Tak utworzoną
masę (coś na wzór chapati) rozkładamy cienką warstwą na liściach, które
składamy na dwie cześci i umieszczamy w szybkowarze (przygotowujemy w ten sam
sposób jak idli). Gotujemy na parze około 10 minut. Doskonale smakują zarówno
podawane na ciepło jak i zimno :)
Cherupayar Thoran
Obowiązkowe danie na iftarowym stole w prawie każdym
keralskim domu. Kasza ryżowa z dal i świeżymi tartymi wiórkami kokosowymi. Jedno
z moich ulubionych dań, które również bardzo smakuję dzieciom (masha Allah).
Składniki
- 2,5
szklanki wody
- 0,5 szklanki kaszy ryżowej
- ¾
szklanki dal
- ½
szklanki świeżego startego kokosa
-
1 mała cebula
- ½
łyżeczki pasty czosnkowej
-
3 posiekane zielone chili
- ¼
łyżeczki nasion gorczycy
- szczypta sproszkowanego kminku
-
1 łyżka oleju kokosowego
- 2-3 liście curry
-
odrobina soli
Przygotowanie
Dzień wcześniej namaczamy dal, który dusimy w garnku
ciśnieniowym około 10-15 minut. Następnie dodajemy szklankę świeżego kokosa, kaszę
ryżową, posiekane chili, plasterki cebuli, nasiona gorczycy, kminek, liście
curry, odrobinę soli i jedną szklankę wody. Mieszamy do uzyskania jednolitej
masy, która podsmażamy przez 5-10 minut na małym ogniu. Przekładamy do rondelka
dodając resztę wody i dusimy przez 20 minut na bardzo małym płomieniu. Nasza
indyjska kasza gotowa! :D Bismillah
Podczas naszych ostatnich wakacji na Kerali córki bardzo polubiły tamtejszą wersję sponge cake z dodatkiem skondensowanego mleka. Jest to bardzo szybkie i łatwe do zrobienia ciasto (alhamdulillah).
-
2 szklanki mąki
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼
łyżeczki soli
- 1 szklanka rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 1
szklanka skondensowanego (niesłodkiego) mleka
-
0,5 szklanki cukru
-
3 średniej wielkości jajka
-
1 łyżeczka sproszkowanej wanili
Przygotowanie
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie
dodajemy ostudzone masło, mleko, cukier, sól, wanilię i jajka. Wszystko razem
mieszamy w mikserze na średnich obrotach, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Smarujemy keksówkę odrobiną oleju kokosowego przelewamy nasze ciasto i wkładamy
do rozgrzanego piekarnika (180C) na 40-50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy
ciasto jest gotowe. Na wierzchu powinno być lekko brązowe.
Bismillah i na zdrowie ;-) Bardzo egoztyczne te potrawy i dodatkowo pierwszy raz slysze o cukrze kokosowym :-D
OdpowiedzUsuńBaraka Allahu feeki ❤️ Polecem cukier kokosowy jest naprawdę rewelacyjny 😋
UsuńCzesto robimy i lubimg faloode szczegolnie z lodami pistacjowymi. Pycha! Sieszne te slomki :)
OdpowiedzUsuńMy też! Z tym, że u nas falooda z lodami to już deser 😋 Słomki przpominają nam o słońcu, którego u nas nie ma 😜
UsuńOrient jak nic! Kto by pomyslal ze z lisci bananowca takie cuda wyjda :-D
OdpowiedzUsuńHehehe no właśnie! 😜
UsuńMalabar good food
OdpowiedzUsuńit's true! 👍😊 🌶🌶🌶
UsuńGdzie można kupić takie liście bananowca i cukier kokosowy?
OdpowiedzUsuńNa amazonie albo w sklepach azjatyckich 😉
UsuńTe liscie mozna jesc? Po co sie w nie zawija potrawy?
OdpowiedzUsuńLiści używa się, żeby nadały smak owijanym w nie potrawom 😋
OdpowiedzUsuń